Jordbävningen förändrade hans liv
Jordbävningen i italienska Aquila i april innebar stora förändringar för de flesta offentligt anställda i staden. Många förvaltningar låg i det förstörda centrumet. Livet blir aldrig detsamma igen för de jordbävningsdrabbade.
Fram till 6 april klockan 3.32 var Alfonso De Amicis liv som de flestas. Jobbet på Statsarkivet, livet hemma med frun och dottern, kaffe på baren med kollegor och vänner.
Men då stannade klockan för honom och alla invånarna i staden och dess omgivningar. Det blev ett liv före och ett liv efter jordbävningen.
– Jag kände inte de första skalven tidigare på kvällen, men min fru väckte mig. Sedan satte vi oss alla i vardagsrummet och halvsov. Efter det stora skalvet gick vi ut och började hjälpa andra att komma ut från sina hem, berättar Alfonso.
Deras hus fick inte några stora skador den natten. Efterskalven, som fortfarande pågår, har däremot gjort det obeboeligt.
Den första chocken tog flera veckor att komma över. Hans arbetsplats på Statsarkivet i centrala Aquila fanns inte kvar längre, och en kollega hade dött. Psykologhjälp fanns i tältstäderna, men däremot inget organiserat på arbetsplatserna.
– Min räddning blev hundarna faktiskt. Jag tvingade mig att gå långa promenader med dem. Det hindrade mig från att bli apatisk. Däremot var vi alla som sömngångare, vi levde i en annan värld, säger han när vi träffas i Aquila.
De första nätterna tillbringade familjen i bilen, sedan i en tältstad. Det blev outhärdligt för dem, så de köpte sig en husvagn som de bott i tills nu. I dagarna flyttar de in i en lägenhet som en släkting hyr ut åt dem.
Tvingas bo på hotell
Det gör dem lyckligt lottade. Fortfarande saknar 16 500 människor ett hem. De tvingas bo på hotell, även långt från Aquila. Det innebär långa resvägar för dem som fortfarande har sin arbetsplats i hemstaden. Några av de statligt anställda har fått byta arbetsort.
Alla myndigheter stängde ett par veckor, innan de hittat ett nytt ställe att fortsätta verksamheten på. 4 000 offentligt anställda tvingades att stanna hemma eller jobba i tält. Statsarkivet flyttades efter en tid ut till en skinande ny byggnad i ett industriområde.
– I teorin är det bättre, eftersom arbetsplatsen är mer funktionell och ligger nära där jag bor. Men i praktiken saknar vi alla det sociala livet inne i staden, förklarar Alfonso De Amicis.
När och om hela Aquila kommer att byggas upp igen vet ingen. Det stora problemet för de jordbävningsdrabbade är just nu osäkerheten inför framtiden, och att de förlorat hjärtat i det sociala livet, eftersom hela centrala Aquila fortfarande är stängt.
– Jag har sagt till min dotter som studerade på universitetet att fly härifrån. Aquila kommer att förbli en död stad under många år, säger Alfonso de Amicis.
Fakta
Jordbävningen i Abruzzerna i centrala Italien uppmätte 6,3 på Richterskalan. Huvudskalvet varade i 30 sekunder 6 april klockan 3.32 på morgonen, med efterskalv än i dag. 308 personer dog och 65 000 personer tvingades bort från sina hem. I dag är fortfarande 16 500 personer hemlösa. Det finns inga affärer öppna och nästan inga barer, caféer eller restauranger.
Jordbävningen förstörde flera byar och stora delar av centrala Aquila, Abruzzernas regionstad, som fortfarande är helt stängd för invånarna. Staden har många statliga förvaltningar med totalt cirka 4 000 anställda, som tvingades flytta. Det gällde bland annat ett av Italiens viktigaste statsarkiv, polisen, alla domstolar och pensionsmyndigheterna.
Abruzzerna har totalt 300 000 invånare, medan Aquila och dess grannkommuner står för 110 000.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.