Jobbprognosen får facklig kritik

BUDGETEN2007-04-17

Med satsningar på jobb och företagande samt ökad press på arbetslösa tror regeringen att sysselsättningen ökar till över 80 procent – ett mål som den förra regeringen satte men aldrig klarade. TCOs chefsekonom anser dock att prognosen är alltför optimistisk.

Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar de närmaste åren, bedömer regeringen. Drygt 80 procent av alla 20– 64-åringar har enligt prognosen en reguljär sysselsättning från 2008 och framåt. Redan i år väntas antalet sysselsatta bli 100000 fler.

Den bedömningen delas emellertid inte av LO och TCO.

– LO gjorde en prognos nyligen som pekade på en ökning på 70000. Det tror jag är mer realistiskt, och det är en ganska stor skillnad, säger TCOs chefsekonom Lena Hagman.

Missar globaliseringen

Hon anser att regeringen inte tagit hänsyn till globaliseringens effekter på arbetsmarknaden – trots att industrin går för fullt och levererar höga vinster ökar inte investeringarna i Sverige.

Vårpropositionen innehåller tre satsningar mot det man kallar utanförskapet:

  • Jobb- och utvecklingsgaranti för långvarigt arbetslösa införs 2 juli. Den arbetslöse ska först få hjälp med jobbcoachning. Om det inte leder till jobb erbjuds arbetsmarknadsprogram, exempelvis praktik eller subventionerad anställning. I en tredje fas, efter 450 dagar i garantin, anvisas personen en »varaktig samhällsnyttig sysselsättning«.
  • Jobbgaranti för ungdomar införs 1 december. Liknande stöd som i jobb- och utvecklingsgarantin, men insatserna startar redan efter tre månaders arbetslöshet. Ungdomar som har rätt till a-kassa får en snabbare neddragning än äldre av ersättningen: från 80 till 70 procent av tidigare lön efter 100 dagar, och 65 procent efter 200 dagar. Regeringen föreslår även halverade arbetsgivaravgifter för anställda i åldern 18–24 år. 
  • Integrationspaket. Innehåller bland annat instegsjobb, subventionerade anställningar som kombineras med kurser i svenska för invandrare de första 18 månaderna efter att de fått sitt uppehållstillstånd. Andra förslag är ökade möjligheter att få sina yrkeskunskaper bedömda, kompletterande utbildningar för utländska akademiker och försök med så kallade nystartscentrum i förorter där många invandrare bor. Där ska olika aktörer samverka för att ge stöd.

Nordh ser frågetecken

Jobbgarantin är svårbedömd, anser TCOs ordförande Sture Nordh. Detaljerna är ännu inte klara, och det finns frågetecken kring de ekonomiska resurserna.

–De första stegen är i grunden bra, människor ska rustas för att komma tillbaka. Men samtidigt har man inte tagit bort besparingskraven på Ams. Vem ska agera jobbcoach när pengarna inte finns?

När det gäller den tredje fasen, jobbanvisning, sägs inget om vilka slags jobb det handlar om, vilken ersättning man får och hur länge jobben ska vara.

–Men jag känner en oro för att det blir arbete till en väldigt låg ersättningsnivå utan att man gör något annat för personerna, säger Sture Nordh.

På en punkt tycks regeringen ha lyssnat på kritiken mot de nya a-kassereglerna. Man ser över de förhöjda a-kasseavgifterna för långtidssjukskrivna och återkommer med förslag i höstens budgetproposition.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA