Jobbkonflikter och brist på inflytande ökar risken för sjukskrivning

ARBETSMILJÖ2024-08-15

I en studie från Göteborgs universitet visas att medelålders kvinnor som är stressade på jobbet löper kraftigt förhöjd risk för sjukskrivning. Bristande inflytande och konflikter på jobbet är tydliga stressfaktorer, enligt studien.

Syftet med studien, som publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care, var att undersöka om jobbrelaterad psykisk stress kan kopplas till sjukfrånvaro hos medelålders kvinnor på arbetsmarknaden.

I studien ingick 573 kvinnor i åldrarna 38 respektive 50 år. 504 av dem var vid studiens början anställda och i arbete. Tre av fyra uppgav att de upplevde jobbrelaterad och/eller generell psykisk stress. Under det år studien pågick blev mer än var sjätte deltagare sjukskriven minst en gång under minst två veckor, och sjukskrivningsmönstren var enligt studien tydliga.

Av 21 specifika arbetsrelaterade problem som identifierats var konflikter på jobbet och brist på inflytande över beslut på arbetsplatsen det som tydligast kunde kopplas till sjukfrånvaron. För konflikter på jobbet gällde det oavsett om personen själv var involverad eller inte.

De kvinnor som rapporterat konflikter på jobbet hade mer än dubbelt så hög risk för sjukskrivning under uppföljningsåret. Efter justeringar för andra faktorer var risken ändå fördubblad. Även brist på inflytande ledde till en nästan fördubblad risk för sjukskrivning.

”Snävt beslutsutrymme och konflikter i arbetsmiljön kan förutspå sjukskrivningar, oberoende av allmän psykisk stress och tidigare sjukskrivningsperioder. Det är därför viktigt med förbättrad arbetsmiljö som kan minska sjukfrånvaron bland kvinnor på arbetsmarknaden”, konstaterar universitetslektor Kirsten Mehlig vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA