Jobben hotade, varnar Arbetsgivarverket
Ett statligt löneavtal på den nivå som bland annat industrin har fått skulle orsaka tusentals uppsägningar, enligt Arbetsgivarverket. ST anser att lönerna måste höjas även inom staten, men välkomnar pressen på politikerna.
De avtal som hittills har slutits på arbetsmarknaden under våren motsvarar en norm på 10,2 procent under en treårsperiod. I år ger avtalen löneökningar på drygt tre, i vissa fall närmare fyra, procent.
Inom den statliga sektorn, där majoriteten av STs medlemmar får ett nytt avtal i höst, gör regeringen löpande pris- och löneomräkningar för myndigheternas förvaltningsanslag. I vårpropositionen gör man en löneomräkning för nästa år. Den bygger på ett index som utgår ifrån löneutvecklingen för tjänstemän i den konkurrensutsatta sektorn, vilket innebär en ökning på 2,9 procent. Därefter drar man bort den genomsnittliga produktivitetsutvecklingen i den privata tjänstesektorn, den effektivisering som i praktiken betyder att samma uppgifter kan utföras av färre anställda. Produktivitetsavdraget är, enligt regeringens beräkning, 2,1 procent.
Resultatet blir att anslaget för de statliga lönerna räknas upp med 0,78 procent för nästa år. Det ligger långt ifrån de årsnivåer som andra avtal har landat på, menar Arbetsgivarverket.
– Blir löneökningarna lika stora som på arbetsmarknaden hittills väntar tusentals uppsägningar, säger Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström till Dagens Nyheter.
– Det uppstår en medelsbrist och det är saklig grund för uppsägningar.
Även ST har tidigare varnat för att de låga anslagsomräkningarna inom den statliga verksamheten hotar många jobb.
– Det gläder mig att arbetsgivarsidan noterar samma sak som vi, säger STs ordförande Annette Carnhede som därmed hoppas på ökad press på politikerna.
Lösningen på problemet är dock inte att acceptera en lägre löneökningstakt än andra grupper på arbetsmarknaden, poängterar hon. Staten måste även i fortsättningen kunna attrahera personal med rätt utbildning och kompetens.
– Vi har en partsgemensam syn om att vi ska följa den konkurrensutsatta tjänstesektorn lönemässigt. Det kommer vi naturligtvis att hävda även i år. Annars kan det här få konsekvenser för servicen till medborgarna. Ytterst är det våra politiker som får ta ansvar för detta.
Det begränsade utrymmet för löneökningar kommer dock att prägla förhandlingarna, menar hon.
– Konsekvenserna blir mycket mer dramatiska i år med den lägsta löne- och prisuppräkningen på 15 – 20 år. Vi ser fram emot en tuff avtalsrörelse.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.