Jobb hotas på Högskolan Dalarna
Högskolan Dalarna går med förlust för tredje året i rad och nu är reserverna slut. De närmaste åren krävs besparingar på närmare 30 miljoner kronor. Mycket tyder på att uppsägningar är att vänta.
Så sent som i fjol aviserade högskoleledningen att personalstyrkan behövde minskas med ett 50-tal anställda. Övertaligheten löstes till största delen genom att tidsbegränsade anställningar avslutades. Sju tillsvidareanställda fick lämna sina tjänster, bland annat genom avtalspension.
I år räknar Högskolan Dalarna med att landa på minus 7,5 miljoner kronor, ett förlustresultat för tredje året i följd. Anslagsreserven är slut, och de närmaste åren måste högskolan minska kostnaderna med upp till 30 miljoner kronor. I september, när årets studenter skrivit in sig, ska högskoleledningen besluta om en besparingsplan. Enligt Andrew Casson, tillförordnad rektor, kommer den troligen att innehålla personalneddragningar.
– Uppsägningar är en väldigt trög och dyr väg att gå, säger han. Vi vill gärna behålla vår personal, så vi gör allt vi kan för att undvika stora, formella uppsägningsprocesser. Men jag skulle tro att det blir sådana också.
Problemet är egentligen inte färre studenter. Tvärt om har antalet stigit på senare år, enligt Andrew Casson. Men fler läser på distans, och prestationsgraden har sjunkit betydligt. Det innebär minskade anslag för högskolan. Dessutom har söktrycket minskat rejält inom teknik och naturvetenskap, som ger mer betalt per student.
Jörgen Marks, STs sektionsordförande på högskolan, räknar med att besparingen i värsta fall motsvarar upp till 40 tjänster. Å andra sidan tror han på möjligheten att spara in på lokalkostnader, införa investeringsstopp, utveckla samordningen med andra högskolor och öka examinationsgraden bland studenterna genom krav på avklarade deltentamina.
– Det finns stora chanser att mildra det hela, säger han. Men några uppsägningar kommer det nog bli. Vi har ju levt med kniven på strupen i flera års tid. Det enkla är bortskalat redan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.