Bild: Milrab

JO vill ha svar om spotthuvor

KRIMINALVÅRDEN2021-02-23

Justitieombudsmannen, JO, begär att Kriminalvården redogör för hur så kallade spotthuvor används, och vilket rättsligt stöd myndigheten anser sig ha för detta. JO ser användningen som en integritetskänslig åtgärd.

Tidigare i år hade Justitieombudsmannen, JO, synpunkter i ett ärende där en intagen på ett häkte försågs med en så kallad spotthuva. Utifrån det har JO nu, i ett skriftligt beslut, begärt att myndigheten svarar på ett antal frågor om sina rutiner kring spotthuvor.

JO understryker i sin begäran att det kan finnas anledning till att förse klienter med spotthuva, men att det måste betraktas som integritetskänsligt och som en inskränkning av den intagnes fri- och rättigheter.

”Det är därför angeläget att Kriminalvården har rutiner för i vilka situationer och under vilka förutsättningar spotthuvor kan användas”, skriver JO.

JO vill bland annat veta i vilka situationer som spotthuvorna används, hur ofta de används samt om användningen av spotthuvor inom verksamheten har ökat.

Hur användningen av spotthuvor dokumenteras och följs upp samt om någon form av läkarbedömning görs innan huvorna sätts in som åtgärd, är andra frågor som JO ställer i sin begäran.

Man söker också svar på om Kriminalvården har identifierat några alternativa åtgärder till spotthuvor, som till exempel att i stället förse personalen med visir.

Kriminalvården har till 28 april på sig att svara på JOs frågor i ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mats Persson (ej verifierad) ons, 03/03/2021 - 15:17
En spotthuva ser jag som en självklarhet för att skydda myndighetsutövaren från ev smitta som spott kan medföra, det måste alltså finnas risk för smitta eller bett.

Integritetskränkande, tja hade inte den omhändertagne agerat kanske aggresivt, hade den inte behövts.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA