Bild: Kriminalvården, Johanna Hanno

JO lägger ned förundersökning om händelser på anstalt

KRIMINALVÅRDEN2024-09-23

Justitieombudsmannen, JO, lägger ned den förundersökning om misshandel och tjänstefel på Skänningeanstalten som inleddes i början av 2024. ”Att jag som justitieombudsman inleder en brottsutredning är ytterst ovanligt. Det faktum att jag gjorde det är ett uttryck för allvaret i de framförda påståendena”, understryker JO Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.

Sommaren 2023 framförde intagna allvarliga klagomål mot vissa anställda på Kriminalvårdens anstalt Skänninge i Östergötland. JO fick därefter del av fler uppgifter om missförhållanden på Skänninge. I januari i år beslutade JO Katarina Påhlsson därför att inleda en förundersökning om misshandel och tjänstefel. Den pågick i åtta månader innan hon valde att lägga ned den med motiveringen att brott inte kan styrkas.

De påståenden som gjorts om anställdas agerande har förnekats av Kriminalvården. ”Jag får därmed konstatera att ord står mot ord, och jag bedömer att ytterligare åtgärder inte skulle leda till något annat resultat”, skriver Katarina Påhlsson i sitt beslut.

Men hon betonar att hon fortsätter att granska delar av verksamheten vid Skänningeanstalten i flera pågående ärenden.

”Även om jag nu har avslutat min förundersökning kommer jag att återkomma till vissa förhållanden vid anstalten och då vidta de åtgärder som behövs”, kommenterar Katarina Påhlsson sitt beslut i pressmeddelandet.

I beslutet skriver Katarina Påhlsson att hon har haft långt framskridna planer på att genomföra en inspektion av anstalten Skänninge.

”De allvarliga uppgifterna om missförhållanden och oprofessionellt bemötande i delar av verksamheten måste vara kända hos Kriminalvården. Det är därför inte aktuellt att inspektera anstalten i dagsläget”, skriver hon och räknar upp flera områden där anstalten tidigare fått kritik eller där fortsatt utredning pågår hos JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA