JO kritisk till långsam handläggning

SKOLVERKET2015-01-12

JO kritiserar de långa väntetiderna för lärarlegitimation. Hur många lärare och förskollärare som skulle beröras måste ha varit känt innan beslutet om legitimationskrav fattades, anser JO.

Justitieombudsmannen, JO, har fått ta emot många klagomål på att väntetiden för att få ut lärarlegitimation varit längre än ett år, trots att reglerna säger att Skolverket ska besluta om lärarlegitimation inom fyra månader från ansökningen. JO är kritisk i ett beslut med anledning av ett sådant fall, där den sökande fick vänta mer än ett år.

Kravet på lärarlegitimation för ordinarie lärare och förskollärare infördes 1 juli 2011. Därefter har tillämpningen skjutits upp två gånger på grund av svårigheter att klara administrationen av reformen. Från 1 december 2013 gäller bestämmelsen fullt ut. Men Skolverket klarar fortfarande inte av att administrera den stora mängden ansökningar, konstaterar JO.

Eftersom antalet verksamma lärare och förskollärare rimligen borde ha varit känt innan legitimationssystemet infördes, borde också problemen ha kunnat förutses, anser JO. JO konstaterar att legitimationssystemet har varit ett misslyckande. De långa väntetiderna på beslut har inneburit att många lärare har kommit i kläm.

”De uppgifter som har kommit fram om arbetssituationen vid Skolverket ger intryck av att problemet med långa handläggningstider kommer att bestå under lång tid framöver. I praktiken innebär detta att enskilda lärare riskerar att gå miste om såväl anställningar som möjligheten att göra karriär”, skriver JO Lilian Wiklund i sitt beslut.

I beslutet uttalar inte JO någon kritik mot Skolverkets handläggning av den specifika ansökan om legitimation som granskats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA