JO kritiserar ambassad för väntetider

REGERINGSKANSLIET2024-04-30

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot den svenska ambassaden i London för långa väntetider. ”Det framstår som att passverksamheten vid ambassaden är underdimensionerad”, skriver JO Per Lennerbrant i beslutet.

Enligt ett pressmeddelande har JO under en längre tid fått in ett antal anmälningar mot Sveriges ambassad i London om långa väntetider för att ansöka om pass till följd av en brist på bokningsbara tider. JO konstaterar att passverksamheten vid ambassaden är underdimensionerad och att detta varit en starkt bidragande orsak till de långa väntetiderna. Enligt JO borde informationen på webbplatsen om de begränsade bokningsmöjligheterna ha varit tydligare.

I sitt yttrande skriver ambassaden att det inte finns tillräckliga resurser för att utfärda pass i den omfattning som svenska medborgare förväntar sig. Därför utfärdas provisoriska pass utan tidsbokning för att svenska medborgare skyndsamt ska kunna ta sig till Sverige eller en annan svensk ambassad för att förnya sina pass.

JO ifrågasätter i beslutet inte att de beskrivna yttre faktorerna har bidragit till situationen.

”Av utredningen framgår dock att belastningen på passverksamheten har varit hög under en längre tid. Vid sådana förhållanden har myndigheten en skyldighet att organisera sin verksamhet så att den ändå kan utföra sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt”, skriver JO Per Lennerbrant i beslutet.

JO anser inte att de förklaringar som ambassaden och utrikesdepartementet lämnat är godtagbara, med hänsyn till att problemen förekommit under lång tid.

”Bristen på bokningsbara passtider i kombination med den bristfälliga informationen strider mot förvaltningslagens krav på service och tillgänglighet. Ambassaden förtjänar kritik för det”, skriver Per Lennerbrant.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA