JO kritiserar polis som avvisat journalist
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
Efter ett valmöte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på ett torg i Karlstad i augusti 2018 stod en person och filmade med en kamera medan partifunktionärer arbetade med att montera ned den tekniska utrustningen. En tekniker kände sig besvärad av att bli filmad och tillkallade en polis i tjänst vid arrangemanget för att få honom att stoppa filmandet. Polismannen talar med frilansjournalisten, och uppmanade honom att stå någon annanstans där han inte upplevs som så närgången.
Därefter övergår polismannen till andra arbetsuppgifter. Men eftersom journalisten fortsätter att filma kallar teknikern till sig en annan polisman. Denne gick fram till journalisten och sade åt honom att sluta filma. Annars ska han bli avvisad från platsen för ofredande. Efter det lämnar journalisten frivilligt torget.
Journalisten anmälde senare Polismyndigheten till JO och framförde att han utan stöd i lagen hade hindrats från att filma på allmän plats.
Nu riktar JO kritik mot Polismyndigheten för polisernas agerande. JO konstaterar att det inte finns något generellt förbud mot att fotografera någon utan samtycke. Om man fotograferar eller filmar någon på ett påträngande sätt skulle det kunna utgöra ett hänsynslöst beteende som är straffbart som ofredande. Ansvar för ofredande kan bli aktuellt om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt, och det var inte aktuellt i det här fallet.
JO pekar också på den grundlagsskyddade anskaffarfriheten, som ger var och en rätt att anskaffa material avsett för publicering:
”En polis som i sin tjänsteutövning ingriper mot någon måste alltid ha klart för sig vilka rättsliga förutsättningar som gäller för att ett ingripande ska kunna ske. I detta fall har polisernas agerande inneburit att NN i sitt arbete som frilansjournalist har hindrats från att filma på allmän plats trots att det inte funnits grund för det. Agerandet har riskerat att inkräkta på den grundlagsskyddade anskaffarfriheten. Det finns anledning att se allvarligt på det inträffade”, skriver JO Per Lennerbrant i sitt beslut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.