JO kritiserar Österåkersanstalten
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Österåkersanstalten för att ha lämnat för sent besked till en intagen om att dennes villkorliga frigivning var uppskjuten. Den intagne fick beskedet dagen innan han skulle försatts på fri fot.
Enligt brottsbalken är huvudregeln att en intagen ska friges villkorligt när hen har avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff. För att frigivningen ska skjutas upp ska det finnas synnerliga skäl, konstaterar JO. Det är Kriminalvården som beslutar om att en intagen inte ska friges i förtid.
Av Kriminalvårdens egen handbok framgår att anstalterna ska utreda och fatta beslut om uppskjuten villkorlig frigivning senast en månad före planerad frigivning. Syftet är att den intagne ska ha rimlig möjlighet att förbereda sig för ett liv i frihet. I det aktuella fallet fick den intagne besked om uppskjuten frigivning två dagar innan han trott att han skulle friges. Han fick en dag på sig att yttra sig över beslutet.
Enligt chefs-JO Elisabet Fura borde anstalten i det aktuella fallet i god tid före den utsatta tiden för villkorlig frigivning ha kunnat pröva frågan. Anstalten får därför kritik för att den inledde ärendet om uppskjuten villkorlig frigivning endast två dagar innan den villkorliga frigivningen skulle ha ägt rum.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.