JO kritiserar Migrationsverket för beslutsstopp
Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Migrationsverket för att myndighetens stopp för beslut om asylansökningar från ukrainska medborgare inte hade något slutdatum. ”Ett beslutsstopp får inte gälla under längre tid än vad som är absolut nödvändigt”, betonar JO Per Lennerbrant.
Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 införde Migrationsverket ett beslutsstopp för asylansökningar från ukrainska medborgare. Stoppet innebar att myndigheten tills vidare avbröt prövningen av asylansökningar från ukrainska flyktingar. Beslutet motiverades av att den osäkra situationen i Ukraina gjorde det svårt att bedöma skyddsbehovet. Nu kritiseras Migrationsverket av JO Per Lennerbrant för att beslutsstoppet saknade både tidsbegränsning och en tydlig formulering av den rättsliga grunden.
”Jag har förståelse för att Migrationsverket ansåg att situationen i Ukraina var svårbedömd och att mer information behövdes för att kunna fatta rättssäkra beslut. Ett beslutsstopp får dock inte gälla under längre tid än vad som är absolut nödvändigt. Att skjuta upp handläggningen på obestämd tid skapar alltför stor osäkerhet för den enskilde och är inte acceptabelt”, betonar JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
Enligt JO borde Migrationsverket redan från början ha angett när stoppet förväntades upphöra. Det borde också ha framgått tydligare vilken grund man hade för åtgärden.
”Trots den utmanande situationen kan verket inte undgå kritik för beslutsstoppets utformning”, understryker Per Lennerbrant.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.