Annons:

JO kritiserar Folkhälsomyndigheten

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN2022-02-14

I en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, hävdas att det finns tecken på att Folkhälsomyndigheten inte vill att myndighetens verksamhet ska granskas. JO riktar nu kritik mot hur myndigheten hanterat utlämnande av allmänna handlingar under pandemin.

En journalist på TV4 klagade till JO över brister i Folkhälsomyndighetens handläggning av journalisters framställningar om att få ta del av allmänna handlingar under pandemin. Problemen är enligt anmälaren att myndigheten inte svarar eller vidgår sin upplysningsplikt, hävdar att det föreligger sekretess, omöjliggör överklagande genom att vägra att fatta ett formellt beslut med besvärshänvisning, samt slentrianmässigt hävdar – för att avskräcka – att det kostar pengar att få ut handlingar som borde vara kostnadsfria. Folkhälsomyndigheten ignorerar tidigare beslut från JO om hur framställningar om allmänna handlingar ska hanteras, framhåller anmälaren.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett yttrande till JO att det inte varit enkelt att möta den ökade efterfrågan på information som pandemin lett till. Kvalificerade sekretessbedömningar är komplicerade och kräver en kombination av juridisk kompetens och ingående kännedom om myndighetens verksamhet. Det har enligt myndigheten varit svårt att med kort varsel rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Enligt Folkhälsomyndigheten har myndighetens servicenivå ibland närmast varit för hög, i den meningen att journalister fått ut mer material än vad de skulle haft rätt till, eller i vart fall fortare än vad som borde skett.

I sitt beslut uttalar chefs-JO Erik Nymansson att han har förståelse för att pandemin har krävt omfattande arbetsinsatser av Folkhälsomyndigheten samtidigt som antalet framställningar om allmänna handlingar har ökat markant. Men enligt JO är offentlighetsprincipen central i den svenska rättsordningen och ett fundament för demokratin. Därför är det av stor vikt att en myndighet ser till att principen får genomslag, inte minst under en så allvarlig samhällskris som pandemin har inneburit.

Chefs-JO kritiserar därför myndigheten för ett antal brister i handläggningen av journalisters framställningar om allmänna handlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA