Annons:

JO konstaterar stora brister vid ungdomshem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-01-30

Justitieombudsmannen, JO, riktar efter en inspektion i höstas allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem Tysslinge. ”Den situation som rådde vid den här inspektionen saknar motstycke”, säger JO Thomas Norling till Ekot.

JO gjorde i slutet av förra året en särskild inspektion av ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje, som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS. I rapporten beskrivs en mycket komplex verksamhet där ungdomar med stort våldskapital och kopplingar till kriminella grupperingar vårdas tillsammans i olämpliga lokaler. Vid inspektionen konstaterades bristande kompetens och uttalad rädsla hos medarbetarna, vilket enligt rapporten resulterat i att de resignerat.

Enligt JO förmår ungdomshemmet inte att upprätthålla vare sig trygghet och säkerhet eller ordning och struktur, vilket medför att ungdomar lämnas ensamma på avdelningarna. Det förekommer hot och våld mellan ungdomar och mot personal, ungdomar utsätts för tvångsåtgärder utan grund och upploppsliknande situationer uppstår.

”Oavsett hur långt SiS har kommit i den formella processen att rusta ungdomshemmet till den högsta säkerhetsnivån kan det konstateras att hemmet redan tar emot ungdomar med de högsta riskerna avseende bland annat hot och våld. Vid inspektionen var samtliga ungdomar misstänkta för brott eller dömda till sluten ungdomsvård”, konstaterar JO.

Enligt JO Thomas Norling är lokalerna generellt mörka, kala, nedgångna och smutsiga. Delar av dem är också ohygieniska och håller en rumstemperatur långt under vad som kan anses acceptabelt, slår han fast.

”Utifrån det som ledningen för hemmet och företrädare för SiS huvudkontor gav uttryck för under inspektionen drar jag slutsatsen att det finns en gemensam uppfattning inom SiS att ungdomshemmets lokaler är i stort behov av upprustning och anpassning till verksamhetens uppdrag”, skriver JO i sitt beslut.

Thomas Norling ifrågasätter om ungdomshemmet verkligen har förutsättningar att kunna genomföra sitt uppdrag. När det gäller tillgången till välutbildad personal kom det vid inspektionen fram att kompetensen bland personalen är bristande och att många anställda är rädda att utsättas för repressalier av ungdomarna, skriver JO.

”Det handlar alltså om flera allvarliga riskfaktorer som behöver hanteras med kraft för att inte fortsatt orsaka betydande problem för verksamheten och negativa konsekvenser för de frihetsberövade ungdomarna. Dessa förhållanden gör att jag ställer mig frågande till om ungdomshemmet verkligen har de förutsättningar som krävs för att kunna genomföra sitt uppdrag och bedriva en verksamhet som erbjuder en trygg och säker vård och behandling av de intagna”, skriver Thomas Norling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA