Jakt på fifflare gav en halv miljard

SKATTER2009-02-25

Skatteverket har dragit in mer än en halv miljard kronor genom att kontrollera svenskar som försökt gömma inkomster utomlands.

Fler svenskar åker fast för skattefusk utomlands. Under förra året fattade Skatteverket beslut i 328 fall där den skattskyldige försökt dölja inkomster på utlandskonton. Det är en ökning med 30 procent sedan året innan, skriver Dagens Nyheter. Skatteverket misstänker att totalt tio miljarder kronor årligen undanhålls av enskilda på utländska konton.

Skatteverket anmälde 104 fall av skattebrott till Ekobrottsmyndigheten under förra året, vilket motsvarar en ökning med mer än en tredjedel jämfört med året innan. En anledning till ökningen är enligt Katrina Björk, riksprojektledare på Skatteverket, att kontrollerna blivit fler:

– Behovet var större än vi räknade med när vi startade. Dessutom har det internationella samarbetet ökat, säger hon till tidningen.

Det är banksekretessen i Luxemburg, Schweiz och Liechtenstein som öppnar för skattesmitning. Med Luxemburg har Sverige ett avtal om informationsutbyte, medan Schweiz och Liechtenstein håller hårt på uppgifter om bankkunderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA