Italiensk minister utmanar facket
Den italienska ministern Renato Brunetta utökar möjligheterna att avskeda personal. Dessutom förlorar facken en del av sin förhandlingsrätt, vilket har fått fackförbunden att gräva fram stridsyxan.
Att den italienska offentliga sektorn behöver en rejäl ansiktslyftning är ingen hemlighet. Det är också alla de tre stora facken, Cgil, Cisl och Uil, överens om.
Meningarna går isär om hur denna reform ska se ut. Regeringen och ministern för den offentliga förvaltningen Renato Brunetta har gjort det till ett brott för offentligt anställda att sjukskriva sig om de egentligen mår bra. Dessutom riskerar man avsked om man stämplar in för att sedan lämna sin arbetsplats, eller om man vägrar en förflyttning.
»För mycket morot och piska«
– Ministern tror lite för mycket på detta med morot och piska. Men vi tycker att reformen i sig är bra, även om vi inte accepterar att facken förlorar en stor del av sin förhandlingsrätt, säger Giovanni Faverin, som är ordförande för de offentligt anställda inom Cisl.
Hittills har förbunden förhandlat om allt, från grundlönerna och premierna till allt som rör möjligheten att omorganisera eller flytta om anställda. I fortsättningen kommer regeringen eller de enskilda förvaltningarna att kunna bestämma helt på egen hand, till exempel hur produktionspremierna ska delas ut och vilka som ska få dem.
Enligt lag ska inte mer än en anställd av 20 få de stora produktionspremierna. De mindre premierna ska delas ut bland högst hälften av de anställda.
»Ett steg tillbaka«
– På så sätt ökar man inte produktiviteten, utan snarare tvärtom, eftersom folk inte tror att det är någon idé att visa sig duktiga. Vi ser inte mycket positivt i denna reform, även om vi också anser att det behövs rejäla förändringar. För oss är det ett steg tillbaka i tiden, konstaterar Carlo Podda, ordförande för de offentligt anställda inom Cgil.
Några stridsåtgärder är inte planerade än, men kommer troligen att genomföras om inte lagen ändras.
Ministern Brunetta har även fått facken emot sig sedan han uttalat att »det finns för många stormagade poliser som det inte går att skicka ut på gatorna«.
I övrigt innebär reformen större utrymme för avskedanden, större ansvar för cheferna och det ska även bli obligatoriskt för alla anställda att ha namnskylt på sig.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.