Italiens statsanställda under press

ITALIEN2011-09-27

De offentliganställda i Italien förlorar mer än andra på regeringens sparprogram. Bland annat ska deras löner frysas i tre år. Missnöjet jäser medan det blir svårare för allt fler att få ekonomin att gå ihop.

Av:  Kristina Wallin

– Vi klarar oss bra, men för varje år som går blir det mindre pengar över, berättar Alfonso Beneduces om arbetar på det italienska skatteverket och var en av dem som deltog i fackförbundet Cgils generalstrejk 6 september. 

Allt tuffare förändringar

Alfonso Beneduce har jobbat på skatteverket i 20 år, och har varit med om en rad förändringar under årens lopp. En tidigare omstrukturering, som enligt Alfonso Beneduce innebär att alla måste jobba mer, upplevde han inte som särskilt negativ.

Men han tycker att de senaste årens ständiga försämringar är allt hårdare att ta: bland annat sämre sjukförsäkring, lägre lönepåslag och stora personalnedskärningar.

Lönestopp i tre år

– Missnöjet växer på myndigheten. Det krävs alltmer av oss, samtidigt som vi får mindre pengar att röra oss med. Till exempel är bensinen uppe i 1,60 euro litern nu, säger Alfonso Beneduce, som också tvingas betala allt förbrukningsmaterial till dotterns statliga förskola.

Besparingarna drabbar de offentliganställda både direkt och indirekt. Regeringen har satt stopp för löneökningar de närmaste tre åren, sänkt antalet timmar övertid som de anställda får betalt för, stoppat nyanställningar och bestämt att de som går i pension ska få vänta i två år på sitt avgångsvederlag – en viss procent av lönen som läggs undan till pensionen.

Dessutom införs en extra skatt för dem som tjänar mer än 800 000 svenska kronor per år. Skatten gäller bara de offentliganställda.

Detta samtidigt som andra besparingsåtgärder gör livet dyrare. Bland annat höjs momsen med en procent och mycket av den kommunala servicen inom barnomsorg och äldrevård försvinner. Orsaken är att kommunerna får mindre pengar från staten.

»Medlemmarna har fått nog«

Rossana Dettori, ordförande för facket Cgils branschfack Cgil-FP som organiserar offentligt anställda, är bekymrad:

– Om det inte vore för att situationen är så allvarlig att det inte går att skämta om den, skulle jag säga att det enda regeringen ännu inte infört för de offentligt anställda är fysiska straff. Vi såg på den stora uppslutningen på generalstrejken att våra medlemmar fått nog, förklarar hon.

Italiens statsskuld

  • I juli var Italiens statsskuld över 17 500 miljarder svenska kronor, eller 275 000 kronor per person. Det motsvarar cirka 120 procent av BNP.
  • EU har ännu inte ställt några specifika krav på Italien, men framfört att skulden måste ned och BNP upp.
  • EU-kommissionen har accepterat den besparings plan som röstades igenom i det italienska parlamentet 14 september, och som innebär besparingar på drygt 400 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA