Introduktionen viktig för bra start på jobbet

ARBETSMILJÖ2023-11-27

En dålig introduktion på det nya jobbet kan påverka den anställde negativt flera år efter jobbstarten, visar ett forskningsprojekt vid Karolinska institutet. ”Den första tiden på jobbet präglas av en stor osäkerhet och stress”, säger forskaren Elin Frögéli till tidningen Allt om arbetsmiljö.

Forskningsprojektet Onboarding 2.0 på Karolinska institutet har pågått under åren 2019 till 2023. Syftet med projektet har varit att ta fram ny kunskap om vad som gynnar nyanställdas etablering i arbetslivet och hur man förebygger stressrelaterad ohälsa.

Forskarna har särskilt studerat introduktion av nya medarbetare i arbetslivet. Enligt forskaren Elin Frögéli har det tidgare inte funnits så mycket konkret forskning om vad som faktiskt fungerar.

”Vi har sett att om man i starten av det nya jobbet får en tydlig roll, över tid får hjälp att lära sig arbetsuppgiften, och om man blir inkluderad i arbetsgruppen, så minskar det risken att senare få symptom på stressrelaterad ohälsa”, säger hon till Allt om arbetsmiljö.

En annan framgångsfaktor är en förståelse i organisationen för den nya medarbetarens utmaningar. Elin Frögéli konstaterar i Allt om Arbetsmiljö att den förståelsen måste vara förankrad på hela arbetsplatsen. Det handlar bland annat att om att den nyanställdes första tid handlar om lärande.

Ytterligare en framgångsfaktor är att den nyanställde tas om hand av en särskild utsedd person och att introduktionen följs upp.

Forskningsprojektet visar också att introduktionen kan påverka den nyanställdes mående och arbetstillfredsställelse under flera år.

Forskningsprojektet har finansierats av arbetsmarknadens parter genom Afa Försäkring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA