Institut för mänskliga rättigheter kan inrättas 2022  

REGERINGEN2021-01-29

Regeringen har tagit ett steg närmare att inrätta ett oberoende institut för mänskliga rättigheter i Sverige. I dag togs beslutet om en lagrådsremiss, vilket innebär att en proposition är nära.

Syftet med det nya institutet är att bidra till att de mänskliga rättigheterna verkligen säkerställs i Sverige, meddelade Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, under en presskonferens på torsdagen.

”I dag ser vi hur principen om allas lika värde ifrågasätts runt om i världen”, sade Åsa Lindhagen under presskonferensen och hon betonade att det är något som sker även i Sverige.

Institutets huvuduppgifter blir att följa, undersöka och rapportera hur de mänskliga rättigheterna respekteras och förverkligas. Institutet ska också lämna förslag till regeringen om åtgärder som krävs. Bland uppgifterna ingår inte att pröva enskilda klagomål om kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Sverige har under flera år fått rekommendationer av FN att inrätta en oberoende instans för mänskliga rättigheter i enlighet med Parisprinciperna. I dessa fastslås vilka övergripande riktlinjer som bör styra nationella institut för mänskliga rättigheter. Där listas bland annat vilka minimikrav som gäller för att ett institut ska ses som oberoende.

För att kunna leva upp till Parisprinciperna kommer regeringen inte att ha möjlighet att styra institutet för mänskliga rättigheter på samma sätt som andra myndigheter. Institutets uppgifter, organisation, arbetssätt och ledning kommer att regleras i lag. Enligt regeringens lagförslag kommer institutet att ledas av en direktör som utses av en styrelse, inte av regeringen. Och varken direktören eller styrelsen kommer att ha möjlighet till förlängt förordnande efter att ordinarie förordnande gått ut.

Nu ska lagrådet se över regeringens förslag och därefter kommer riksdagen att få ta ställning till det.

Enligt Åsa Lindhagen har regeringen budgeterat 50 miljoner kronor årligen för institutet som planeras starta 1 juni 2022. Något beslut om var institutet ska lokaliseras finns inte än.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA