»Inkompetens bakom uppsägningar«
Kemiska institutionen vid Lunds universitet kommer att tvingas till uppsägningar. Men efter en uppgörelse med fakulteterna om en avbetalningsplan berörs inte mer än 15 till 30 tjänster.
Kemiska institutionen har samlat på sig skulder på 70 miljoner kronor under senare år. Enligt prefekten Olov Sterner beror det dels på hyreskostnader för lokaler man inte längre behöver, dels på ekonomisk inkompetens:
– Det har varit en dålig ledning på alla nivåer, från forskargrupper till universitetet centralt.
– Någonstans borde någon ha observerat vad som pågick. Man kan inte bara skylla på den enskilda forskaren, även om han eller hon också har sin del av ansvaret, anser han.
Institutionen har gjort upp om en avbetalningsplan där skulden ska vara betald senast om sju år. Tack vare planen kan övertaligheten bland institutionens personal begränsas till mellan 15 och 30 personer. Bland dem hoppas Olov Sterner att några ska välja frivilliga lösningar som avtals- eller förtidspension. Under april ska ledningen och facken slutföra förhandlingarna om vilka som ska sägas upp.
Rita Nilsson, ordförande för ST vid Lunds universitet, är ändå relativt nöjd med den ekonomiska saneringsplanen.
– I första läget tänkte man att institutionen inte skulle finnas kvar överhuvudtaget. Men det blir ändå stora konsekvenser för dem det kommer att beröra.
Rita Nilsson tror att det finns möjlighet att omplacera berörd tekniska och administrativa personal. Det blir svårare när det gäller lärare. Men hon hoppas institutionen ska kunna ta sig igenom omställningen med få faktiska uppsägningar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.