Annons:

Ingenjörer i staten jobbar över mer

ARBETSTID2019-04-30

Statligt anställda ingenjörer jobbar över mer än ingenjörer i andra sektorer. Flest övertidstimmar av alla har de ingenjörer som arbetar inom universitets- och högskoleområdet, visar en undersökning från Sveriges Ingenjörer.

Yrkesverksamma ingenjörer i Sverige jobbar i snitt över 140 timmar om året. Flest övertidstimmar har de ingenjörer som jobbar inom staten, enligt en undersökning som fackförbundet Sveriges Ingenjörer gjort bland sina medlemmar.

Under en genomsnittlig månad arbetar en statligt anställd ingenjör 13 timmar övertid, jämfört med 11 timmar för den som jobbar inom privat sektor, skriver tidningen Ingenjören som tagit del av undersökningen.

Enligt siffrorna från förbundet, som har ungefär 150 000 medlemmar, är övertidstrycket som allra störst på de ingenjörer som har sin arbetsplats inom universitets- och högskoleområdet. Där jobbar en ingenjör i snitt 18 timmar övertid per månad

Andelen ingenjörer som får övertidsersättning skiljer sig kraftigt mellan olika branscher. Runt 20 procent av ingenjörerna inom universitets- och högskoleområdet får extra ersättning för sin övertid. Inom privat sektor är andelen 42 procent. Bland kommunal- och landstingsanställda ingenjörer är den 61 respektive 65 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA