Ingen ökning av anslaget till löner
Det finns inte några pengar avsatta för lönelyft på de statliga myndigheterna nästa år. Det äventyrar både de statliga verksamheterna och den kommande avtalsrörelsen, säger STs ordförande Annette Carnhede.
– Välfärdssektorn är redan pressad och nu blir det ännu färre som ska sköta verksamheterna, säger Annette Carnhede. Samtidigt har staten fått nya uppdrag, som man nu inte har förutsättningar att genomföra.
De nya uppdragen handlar bland annat om att skapa statliga jobb till unga, invandrare och funktionshindrade.
Att löneindexet inte ökar alls kommer också att försvåra den kommande avtalsrörelsen, bedömer Annette Carnhede. Parterna på myndighetsområdet ska lämna sina yrkanden i juni.
– Självklart kommer arbetsgivaren att säga att det inte finns några pengar.
Den obefintliga uppräkningen av löneanslaget beror på löneindexets konstruktion. Indexet bygger dels på löneutvecklingen för tjänstemän i industrin, dels på ett produktivitetsavdrag som baseras på de senaste tio årens produktivitetsförändringar i den privata tjänstesektorn.
ST har sedan länge kritiserat konstruktionen, som man anser ger en alltför ryckig anslagsutveckling och innebär orealistiska förväntningar på effektiviseringar.
– Effektiviseringar i IT-sektorn får ett stort genomslag i produktivitetsavdraget, och det är inte rimligt att jämföra den sektorn med statlig verksamhet, säger Annette Carnhede. Många andra EU-länder har tagit bort IT-sektorn i motsvarande produktivitetsberäkningar, och det tycker vi att Sverige också borde göra.
Myndigheterna har inte heller alltid möjlighet motverka ryckigheten genom att föra över pengar från goda till dåliga år, eftersom regeringen kan dra in överskott från goda år, påpekar hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.