Ingen långsiktighet i jämställdhetsarbete
Under åtta år satsade regeringen 2,6 miljarder kronor på att öka jämställdheten. En granskning från Riksrevisionen visar att mycket av det som har gjorts nu riskerar att rinna ut i sanden.
Regeringens jämställdhetssatsning under 2007-2014 satte fokus på jämställdhetsfrågor och har lett till många aktiviteter som inte hade kommit igång utan statliga medel. Det bedömer Riksrevisionen i sin granskning. Men risken är att arbetet tappar fart när de öronmärkta pengarna försvinner. För att resultaten ska hålla också på sikt måste uppdragen till myndigheterna innefatta krav på hållbarhet över tid.
”Jämställdhetssatsningen har lett till mycket aktivitet men en hel del av det som har gjorts riskerar att försvinna när pengarna gör det. Regeringen bör göra mer för att öka hållbarheten över tid i syfte att få mer jämställdhet för pengarna”, säger riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande.
Enligt Riksrevisionen har kortsiktigheten till stor del varit inbyggd i satsningen. Dels har hela satsningen bestått av tillfälliga anslag, dels har uppdragen legat vid sidan om den vanliga planeringen. Det har blivit ryckigt och kortsiktigt för de aktörer som tagit emot uppdrag eller pengar. Riksrevisionen anser att regeringen ska ge bättre förutsättningar att planera för insatserna.
I rapporten pekar Riksrevisionen på att det saknas en ansvarig förvaltningsmyndighet. Styrningen varierar både i omfattning och ambitionsnivå. Det saknas en tydlig systematik när det gäller vilka myndigheter som har jämställdhetsperspektiv i sina instruktioner.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.