Ingen ansvarsfrihet för ministerrådet

EU2011-05-11

Europaparlamentet vägrade att bevilja ansvarsfrihet för EUs ministerråd i samband med uppföljningen av budgetåret 2009. Ledamöterna gav rådet en varning genom att skjuta upp beslutet.

Europaparlamentet godkände på tisdagen större delen av EUs budgetförvaltning för år 2009. Ansvarsfrihet beviljades för 39 av 42 EU-organ. Men för ministerrådet, Europeiska läkemedelsmyndigheten och Europeiska polisakademin valde ledamöterna att ge en knäpp på näsan genom att formellt skjuta upp ansvarsfrihetsbeslutet.

Parlamentet anser att ministerrådet inte samarbetar tillräckligt nära med parlamentet och den tillgängliga informationen därför inte räcker för att fatta ett beslut om ansvarsfrihet.

Europeiska polisakademin, Cepol, avviker enligt parlamentet ständigt från budgetförordningen. Akademin var år 2008 det enda organ som nekades ansvarsfrihet.

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, kritiseras för att det saknas en riktig garanti för att de experter som anlitas för att genomföra vetenskapliga utvärderingar av läkemedel verkligen är oberoende. Parlamentet riktar också kritik mot EMEAs ledning för dåliga upphandlingsrutiner och brist på kriterier för att rekrytera personal.

EUs budgetprocess

Europaparlamentet ansvarar för EUs ekonomiska förvaltning och tar ställning till frågan om ansvarsfrihet för de olika organen. Sedan årsredovisningarna har granskats och slutförts, beslutar parlamentet – på rekommendation av ministerrådet – om det ska bevilja ansvarsfrihet för kommissionen och de andra EU-organen för räkenskaperna. I och med att ansvarsfrihet beviljas avslutas ett visst budgetår.

I en första beslutsomgång kan parlamentet inte neka ansvarsfrihet, utan bara bevilja eller skjuta upp beslutet. Om beslutet skjuts upp har berört EU-organ på sig till i höst för att övertyga parlamentets ledamöter att bevilja ansvarsfrihet. Det innebär att de tre organen som inte fick ansvarsfrihet i gårdagens beslut har sommaren på sig att förtydliga de brister som parlamentet anser finns i redovisningen.

Källa: EU-parlamentet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA