Inga fler anklagelser mot UD-anställda

NYHET2005-01-20

Borta var alla anklagelser mot senfärdiga statsanställda när statsministern igår informerade riksdagen om katastrofen i Asien. Istället framförde han sitt och regeringens stora tack för alla insatser och gav exempel på hur katastrofberedskapen ska förbättras framöver.

Statsminister Göran Persson inledde med att han känner stolthet över de insatser som gjorts och fortfarande görs av svenska myndigheter och andra i Thailand.

– Aldrig har så många svenskar drabbats av en naturkatastrof. Aldrig har heller så stora katastrofinsatser samordnats och genomförts på så kort tid av svenska myndigheter.

Han gav därefter en detaljerad beskrivning av hur arbetet i Sverige startade för att nå nödställda svenskar, förberedelserna och hur de cirka 14 000 svenskarna flögs hem.

– Redan på annandagen påbörjades vad som skulle bli ett mycket omfattande nätverksarbete. Regeringskansliet, Socialstyrelsen, SOS Alarm, resebolagen, Försvarsmakten, landstingen och kommunerna har tillsamman med Räddningsverk, Rikskriminalpolis, SOS International och många ambassader i regionen sin del i katastrofinsatsen, sade han.

Han gick också in på de förändringar som regeringen vill göra för att förbättra katastrofberedskapen i framtiden. Den nyligen tillsatta granskningskommissionen ska utvärdera de insatser som gjorts och komma med förslag om hur Sverige i framtiden ska möta och hantera allvarliga kriser utanför gränserna. Det ska bland annat ske i samarbete med andra organisationer i världen, framför allt EU.

Inom landet ska Räddningsverket förstärkas genom att insatsteam byggs upp som kan agera snabbt:

– De bör ha tillgång till väl utrustat ambulansflyg så att kvalificerad sjukvård, bra transportmöjligheter och snabb förmåga att avlasta sjukvårdskapaciteten i drabbade länder säkras. Räddningsverket bör ha bemyndigande att sätta in sådana insatstrupper eller på annat sätt agera vid en akut nödsituation där många svenskar är drabbade utan att behöva gå till regeringen.

Vidare ska en konstant beredskapsstyrka inrättas vid UD, beredskapen stärkas när det gäller medicinsk bedömning på katastrofplatser. Samordningen måste också förbättras inom EU, framhöll statsministern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA