På webbplatsen Bli inte lurad visar Myndigheten för psykologiskt försvar hur falsk och vilseledande information kan kännas igen.
På webbplatsen Bli inte lurad visar Myndigheten för psykologiskt försvar hur falsk och vilseledande information kan kännas igen.

Information ska skydda mot påverkan

MYNDIGHETEN FÖR PSYKOLOGISKT FÖRSVAR 2022-08-16

Myndigheten för psykologiskt försvar gör inför valet en satsning mot otillbörlig informationspåverkan från främmande makt. En av insatserna är en webbplats med titeln ”Bli inte lurad”.

Sverige behöver stärka sitt psykologiska försvar, skriver Myndigheten för psykologiskt försvar i ett pressmeddelande. Landets samlade förmåga att stå emot försök från främmande makt att störa vår fria, öppna och demokratiska debatt behöver förstärkas, och mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget är är den uppgiften viktigare än på länge inför valet, enligt myndigheten.

Myndighetens uppdrag är bland annat att stärka befolkningens förmåga att upptäcka och stå emot sådana påverkanskampanjer och desinformation riktad mot Sverige. På så sätt ska det psykologiska försvaret bidra till att skapa ökad motståndskraft och försvarsvilja.

”När vi närmar oss valet ökar risken för att främmande makt ska utnyttja vårt öppna samhälles sårbarhet och genom desinformation vilja skada eller påverka debatten, valet och regeringsbildningen. Myndigheten har en god beredskap för detta, men hela samhällets förmåga behöver öka”, understryker Mikael Tofvesson, chef för myndighetens operativa avdelning, i pressmeddelandet.

Den nya webbplatsen, Bli inte lurad, har tagits fram i samarbete med illusionisterna Brynolf & Ljung, Peter Brynolf och Jonas Ljung. I kortfilmerna visar de hur de vilseleder för att underhålla – och vill med visa att det kan finnas illasinnade utländska krafter som vill skada Sverige genom att sprida vilseledande och falsk information.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA