Industrifack kan säga upp avtalet

INFLATIONEN2008-06-11

Ökande inflation kan ge facket skäl att säga upp det sista året i treårsavtalet. Det säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.

Inflationstakten var i maj uppe i fyra procent. När industriavtalen skrevs för ett år sedan räknade man från båda parter med en inflation i storleksordningen två procent. Utifrån det antagandet skulle avtalet ge reallöneökningar varje år, men nu riskerar inflationen äta upp dem.

– Det är oroande. Med den inflationstakten har vi svårt att fixa reallöneökningarna. Det är absolut ett trendbrott, därför att vi under de senaste tio åren fått reallöneökningar på ungefär 2,2 procent per år i genomsnitt, säger Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.

Avtalet ger de fackliga organisationerna rätt att säga upp villkoren för det tredje året. En sådan uppsägning måste göras senast i september.

Enligt Ekot är arbetsgivarsidan inte orolig för en sådan utveckling. Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist tror inte att facket kommer att säga upp avtalet.

– Det är väl främst av två skäl. Det ena är att vi ser en kraftig efterfrågeminskning på arbetskraft. Det andra är att vårdkonflikten inte blev någon framgång för facket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA