Ifrågasätter kampanj i skolan

FORSKARE2008-04-02

Historieämnet görs till slagfält för ideologiska regeringskampanjer. Det skriver 253 forskare i historia och andra humanistiska ämnen i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

Den statliga myndigheten Forum för levande historia bedriver på regeringens uppdrag en upplysningskampanj om ”brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer”. Den riktar sig till gymnasieelever och ett skolmaterial i form av gratistidning, faktahäfte och lärarhandledning har tagits fram. Syftet är att öka kunskaperna om förtryck och terror under de kommunistiska regimerna i framför allt Sovjetunionen, Kina och Kambodja.

Kampanjen ifrågasätts nu av professor emeritus Sven-Eric Liedman vid Göteborgs universitet och 252 andra forskare:

”Som professionella forskare med historien som arbetsfält känner vi en växande oro över att historieämnet görs till slagfält för ideologiska regeringskampanjer och att den öppenhet, kritiska hållning och tolerans som Forum för levande historia var avsett att stimulera hotas.”

Det är inte den sittande regeringens uppgift att detaljstyra historieförmedlingen i samhället, anser de 253 forskarna:

”Vi har olika politiska uppfattningar, men förenas i åsikten att det inte kan vara statens och regeringens uppgift att ersätta ordinarie historieundervisning med kampanjhistoria och i detalj föreskriva hur historien ska tolkas och användas.”


Hela namnlistan finns på Historieuppropet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA