Ifrågasatta utbildningar godkända
Förra året fick 57 utbildningar vid landets högskolor omdömet bristande kvalitet. Nu får de klartecken av Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
UKÄ har till uppgift att utvärdera högskoleutbildningarna i Sverige. Om de inte uppfyller kvalitetskraven för högre utbildning får de omdömet bristande kvalitet. Om bristerna inte har åtgärdats ett år senare förlorar högskolan sitt examenstillstånd.
Under 2012 utvärderades kvaliteten på knappt 500 utbildningar, varav cirka 150 fick omdömet bristande kvalitet. Nu har UKÄ gett klartecken för 57 av de ifrågasatta utbildningarna. Det gäller bland annat utbildningar inom journalistik, medie- och kommunikationsvetenskap, ekonomi, psykologi, sociologi, farmaci och folkhälsovetenskap. Samtliga har nu fått omdömet ”hög kvalitet” och är därmed inte längre ifrågasatta. I nio andra fall har lärosätena själva valt att lägga ner utbildningen innan uppföljningen.
”Det är väldigt glädjande att se vilket omfattande och gediget utvecklingsarbete som har lagts ner vid universiteten och högskolorna. Det har på kort tid skett en rejäl kvalitetshöjning. Det här ger oss ett kvitto på att våra granskningar driver på kvaliteten”, säger universitetskansler Lars Haikola i ett pressmeddelande.
Beslut om övriga ifrågasatta utbildningar kommer att fattas senast i december.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.