Idag sänks a-kassan

A-KASSAN2007-03-05

Från och med idag trappas nivån på arbetslöshetsersättningen ner för arbetslösa som har fått mer än 200 ersättningsdagar. Även dagar med aktivitetsstöd efter den 1 januari räknas med.

Nu börjar de skärpta reglerna vid långtidsarbetslöshet att tillämpas. Ersättningen är 80 procent av tidigare inkomst de första 200 ersättningsdagarna, därefter får man 70 procent till och med dag 300, då den sänks till 65 procent.

För föräldrar som har barn under 18 år sänks nivån till 65 procent först efter dag 450. Högsta möjliga dagpenning är fortfarande 680 kronor.

För att den sänkning som nu införs till 70 procent ska påverka ersättningen förutsätts att man har en lön på högst 21 371 kronor i månaden. Sänkningen till 65 procent påverkar ersättning som baseras på inkomster under 23 015 kronor.

LO-förbunden förhandlar nu om försäkringslösningar vid sidan om a-kassan för att skydda medlemmarna från att drabbas av de nya reglerna, uppger Ekot. Försäkringen innebär att även den som tjänar mer än 18 700 kronor ska få 80 procent av sin lön, alltså även på den del som ligger över taket.

– Vår principiella inställning är att detta inte ska behöva erbjudas av de fackliga organisationerna eller betalas privat eftersom det är ett statligt ansvar att se till att man har en trygghet när man blir arbetslös. Men eftersom staten frångår det ansvaret måste vi av nöd se till att hitta en lösning, i alla fall under den här mandatperioden, säger LOs vice ordförande Leif Håkansson till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA