Hundratals jobb hotas i Migrationsverket
Hundratals jobb är hotade inom Migrationsverket, sedan regeringen skurit ner anslaget för 2006. Dessutom dras verket med ett gammalt underskott på 350 miljoner kronor.
– Det saknas så mycket pengar i budgeten att det enligt verksledningens beräkningar skulle vara nödvändigt att före första april säga upp 1 600 av verkets knappt 3 000 anställda, säger Helmut Moser, ordförande för ST inom Migrationsområdet.
För 2006 har verket fått 113 miljoner kronor mindre än förra året. Anslaget är beräknat utifrån att antalet asylsökande fortsätter att minska, men enligt Helmut Moser måste de prognoserna omvärderas:
– Särlagstiftningen kan ge signaler om större generositet och leda till att fler kommer hit, säger han och tror att antalet asylsökande i år kommer att bli lika stort som förra året.
Han pekar också på osäkerheten med det nya systemet med Migrationsdomstolar som träder i kraft den 31 mars. Om det leder till kortare vistelsetider kan det betyda stora ekonomiska besparingar. Men det är det ingen som vet ännu.
Särlagstiftningen som nu tillämpas ger ytterligare belastning på Migrationsverket. Enligt den har alla som fått avslag på sin ansökan om asyl rätt till en förnyad prövning om man begär det fram till 31 mars. Antalet personer som registrerats för omprövning är nu 22 700. Enligt beräkningar när lagen beslutades uppskattades antalet till 17 000. Några extra resurser har verket inte fått för att hantera dessa ärenden.
– Vi förutsätter att regeringen tar sitt förnuft till fånga och tillskjuter mer pengar i vårbudgeten, säger Helmut Moser.
Enligt Helmut Moser har Migrationsverkets verksamhet varit underfinansierad under många år, vilket är skälet till att man nu har ett eftersläpande underskott på 350 miljoner kronor.
– Politikerna måste ta ansvaret för den situation vi är i – det är inte verket som ställt till det.
Den 17 februari sammanträder Migrationsverkets styrelse för att göra en genomgång i detalj av resurserna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.