Hot och våld vanligt på SiS-hem

SIS2012-04-17

Både personal och intagna på SiS behandlingshem för missbrukare, Hornö, uppger att våld och hot mot personalen är vanligt förekommande. Sjukvårdspersonalen är särskilt utsatt. Det skriver JO efter ett besök på behandlingshemmet.

Av:  Eva Spira

Statens institutionsstyrelses behandlingshem Hornö i Enköpings kommun är specialiserat på att ta emot utagerande och våldsamma missbrukare.

Vid ett besök av Justitieombudsmannen, JO, uppgav såväl personal som intagna på behandlingshemmet att våld och hot mot personalen är vanligt. Mest utsatt är sjukvårdspersonalen.

Flera av de intagna menade att ett utagerande beteende var ett effektivt sätt att visa att de behövde ändra sin medicinering.

Det kom inte fram några uppgifter om att de intagna skulle ha utsatts för våld eller kränkande behandling av personalen.

En synpunkt från personalen var att ett ökande krav på dokumentation innebär att det finns mindre tid över för att vara med de intagna.

Intagna tyckte att personalen vid vissa avdelningar var svår att nå. Det kom också klagomål på städningen på intagningsavdelningen.

JO kunde konstatera att en intagen varit placerad på den låsta intagningsavdelningen i mer än tre månader. Enligt lag är två månader maxtid för inlåsning. Tiden kan bara förlängas om det finns särskilda skäl. Men enligt JO visade inte journalanteckningarna om beslutet omprövats eller inte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA