Annons:

Hot och våld fortsätter öka inom SiS

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-03-09

Anmälningarna om hot och våld på Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem fortsätter att öka, rapporterar Ekot. Under 2020 gjordes närmare 2 600 anmälningar, vilket är dubbelt så många som för fem år sedan.

Förra året anmäldes knappt 2 600 fall av hot eller våld till Statens institutionsstyrelse. Det är i snitt sju om dagen – och en fördubbling jämfört med 2015, redovisar Ekot.

Verksamhetsdirektör Malin Östling vid SiS säger till Ekot att en anledning är svårigheterna att separera personer med olika problematik. Men hon menar också att det allt grövre våldet inom den kriminella gängmiljön påverkar situationen på hemmen.

”Jag tänker till exempel väpnade fritagningar, det var inte ett problem för ett antal år sen. Men det förekommer i problembilden nu. Gängproblematiken, där ungdomar får roller i kriminella nätverk, det avspeglar sig på olika sätt i vårt samhälle”, säger Malin Östling till Ekot.

Bakom den stora ökningen ligger enligt Malin Östling ligger dessutom att hemmen anmäler incidenter i större utsträckning. Våldet har ökat också de intagna emellan, även om det framför allt är SiS egen personal som utsätts för hot och våld på ungdomarhemmen, konstaterar hon.

”Stabila personalgrupper, mindre andel vikarier och hur vi hanterar våra och ungdomarnas känslor för att undvika att konfliktsituationer uppstår. Och också säkerhetshöjande åtgärder, så att man inte har tillgång till saker som man kan skada sig själv och andra med”, framhåller Malin Östling till Ekot som viktiga inslag i arbetet att motverka hot och våld.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Hot och våld
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA