Hot och våld anmäls inte

ARBETSMILJÖ2012-10-02

Hot och våld mot statsanställda behöver kartläggas bättre. Det finns ett betydande mörkertal av incidenter som inte anmäls, konstaterar Statskontoret efter en studie av åtta statliga myndigheter.

Statskontoret har på regeringens uppdrag gjort en analys av bland annat myndigheternas arbete med att förebygga och hantera hot, våld och andra riskfaktorer. Rapporten innehåller också en analys av förekomsten av hot och våld riktat mot statstjänstemän. I undersökningen ingår Arbetsförmedlingen, Domstolsverket, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Länsstyrelsen i Östergötlands län, Migrationsverket, Statens institutionsstyrelse och Tullverket.

Enligt den senaste arbetsmiljöundersökningen har var femte statsanställd någon gång under det senaste året utsatts för våld eller hot om våld. Den siffran är oförändrad de senaste tio åren. Däremot har antalet anmälningar om arbetsskada på grund av hot eller våld ökat, liksom antalet polisanmälningar. Statskontoret anser att det fortfarande finns ett betydande mörkertal. Flera intervjuade säger att det i deras myndighet finns en slags kultur som kan uttryckas som ”lite får man tåla”. En sådan kultur är ett problem om man vill få medarbetarna att rapportera alla incidenter, konstaterar Statskontoret.

För att komma vidare i arbetet mot hot och våld mot tjänstmän i staten uppmanar Statskontoret regeringen att lägga två uppdrag på Brottsförebyggande rådet, Brå. Dels bör Brå göra en bredare och mer övergripande undersökning av omfattningen av hot och våld, vilka områden och verksamheter som är mest utsatta, samt vilka typer av hot och våld som finns. Särskilt viktigt är att uppmärksamma om det finns skillnader mellan kvinnor och män, anser Statskontoret. Brå bör samtidigt se till att det i statistiken över polisanmälningar om hot eller våld mot tjänsteman görs en uppdelning på kvinnor och män.

Brå eller någon annan lämplig institution bör utvärdera Arbetsmiljöverkets uppdrag att främja jämställdhet och motverka hot och våld i arbetslivet. I utvärderingen bör ingå att identifiera eventuella jämställdhetsinsatser som kan bidra till att förebygga hot och våld mot de anställda.

Statskontoret anser också att regeringen bör ge Arbetsmiljöverket uppdraget att se till att myndigheternas arbete med att förebygga hot och våld systematiskt följs upp samt att myndigheterna har fungerande incidentrapporteringssystem.

Statskontoret föreslår också att regeringen för en dialog med Arbetsgivarverket om möjligheterna att ytterligare förbättra erfarenhetsutbytet mellan myndigheterna, och att även involvera Sveriges kommuner och landsting, SKL, och arbetsmarknadens parter i det arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA