Hopp för riksdagens tidning

PRESS2005-04-13

Nu finns en chans att den nedläggningshotade tidningen Från Riksdag och Departement får vara kvar. Men beslutet kommer att dröja.

Av:  Eva Spira

Det blir dyrare att göra om riksdagens tidning Från Riksdag och Departement, RoD, till en webbtidning än att ha kvar den som en självständig tidning. Idag finns den både i pappersform och på webben.

Alternativet att lägga ner tidningen och låta personalen gå över till informationsavdelningen blir också dyrare visar riksdagsförvaltningens egen utredning. Orsaken är att tidningen skulle förlora sina inkomster från prenumeranter och annonsörer.

Utredningens resultat har väckt hopp hos redaktionen om att RoD ska få finnas kvar.

I drygt ett år har redaktionen svävat i ovisshet om tidningens framtid. I höstas minskades anslagen från 5,5 till 4 miljoner kronor och samtidigt beslutade riksdagsstyrelsen att utreda RoD.

Det var socialdemokraterna och moderaterna som drev igenom beslutet. Övriga partier reserverade sig.

– Socialdemokraterna har vid några tillfällen varit missnöjda med innehållet. Jag tror att det bidrog till deras inställning, säger Staffan Thulin på redaktionen.

Tidningen har mött ett stort gensvar från läsarna, vilket bland annat har visat sig genom att många uttryckt sitt stöd för att den ska få vara kvar.

– Det finns ingen annan tidning som bearbetar varje riksdagsbeslut och varje proposition. Vi har också en bred EU-bevakning, säger Staffan Thulin.

Men nu finns tecken på att socialdemokraternas företrädare backar, enligt Dagens Nyheter.

– En journalistisk bearbetning av materialet behövs för att göra det spännande och intressant, säger Leif Jacobsson, s-företrädare i riksdagsstyrelsen till DN.

Men det dröjer innan det kommer något beslut. Väntan har blivit ett arbetsmiljöproblem för redaktionen och dess chefredaktör Roger Älmeberg fick nog och sade upp sig. Planen var att riksdagsstyrelsen fattar ett beslut vid sitt möte i eftermiddag.

Men enligt den information redaktionen har fått skjuts beslutet på framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA