Bild: Micke Lundström

Hon vill ha en god dialog med facken

ARBETSGIVARVERKET2022-02-14

I april tillträder Christina Gellerbrant Hagberg som ny generaldirektör för Arbetsgivarverket. ”Det känns som ett mycket meningsfullt uppdrag i en spännande tid med arbetsmarknadspolitikens utveckling”, säger hon.

Arbetsgivarverket är både en förvaltningsmyndighet och en arbetsgivarorganisation för statliga arbetsgivare, som myndigheter och affärsverk. Till uppgifterna hör att i samverkan med de cirka 250 medlemmarna utveckla den statliga arbetsgivarpolitiken.

– Arbetsgivarverket har ett otroligt viktigt uppdrag och att få leda myndigheten känns spännande, engagerande och lockande, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Hon är i dag rikskronofogde och myndighetschef för Kronofogden. Hon har även varit generaldirektör för Centrala Studiestödsnämnden, CSN, samt haft flera olika chefsuppdrag inom Skatteverket.

Sedan 2018 har Christina Gellerbrant Hagberg även varit ordförande i Arbetsgivarverkets styrelse och hon har därmed en inblick i den myndighet hon från och april ska leda. Men hur hon vill att Arbetsgivarverket ska utvecklas framöver är hon än så länge ganska förtegen om.

– Utifrån vad vi vet just nu kan jag se att en av de stora utmaningarna för medlemmarna handlar om att kunna konkurrera om den erfarna och välutbildade arbetskraften. Att vara attraktiva arbetsgivare är något som medlemmarna redan prioriterar och som vi måste fortsätta arbeta med, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Vad kan de anställda på Arbetsgivarverket och medlemmarna förvänta sig av dig? Vad är du för ledartyp?

– Min stora drivkraft är att jag gillar att jobba med människor. Det kittlar lite extra att få arbeta med personer som är olika mig själv, det ser jag som utvecklande. En annan drivkraft är att utveckla och förbättra verksamheten. Allt vi gör i dag kan vi göra lite bättre i morgon.

Hur skulle du beskriva Arbetsgivarverkets förhållande till de fackliga motparterna i dag?

– Utifrån det som jag känner till skulle jag säga att det råder en god samverkansvilja mellan parterna. Jag föreställer mig också att både arbetsgivare och arbetstagarrepresentanter välkomnar möjligheten att träffas fysiskt, nu när restriktionerna släppts. Jag tror att det goda samtalet mellan parterna gynnas av att man kan mötas.

Vilka erfarenheter tar du med dig från Kronofogden när det handlar om relationerna mellan parterna?

– Framför allt vikten av att investera tid och få till en god dialog. Det gäller att etablera en relation där båda parter litar på att den andra vill verksamheten väl. Under min tid på Kronofogden har myndigheten gått igenom stora förändringar och i flera fall har arbetstagarorganisationernas representanter bidragit till att de beslut jag fattat blivit bättre än ursprungstanken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA