Hon leder kvinnokamp för fred i Colombia

COLOMBIA2007-05-29

Patricia Buritica berättade om den svåra kampen för fred och rättvisa i Colombia när hon besökte Sverige nyligen. Hon leder det ST-stödda kvinnonätverket för fred, IMP.

Hittills har tiotusentals människor erbjudit sig att delta i den juridiska fredsprocessen i Colombia. Den går ut på att ge offren, oftast kvinnor, upprättelse och att döma dem som mördat och begått övergrepp.

–Offren kräver att få tillbaka de tillgångar som de förlorat under den väpnade konflikten. Men paramilitären hotar sina offer och försöker hindra dem att inställa sig till rättegångarna. Nu i vår mördades fem kvinnor som varit engagerade i fredsprocessen.

Det berättar Patricia Buritica som nyligen besökte Sverige. Hon är ordförande för IMP, kvinnoinitiativet för fred i Colombia, och ingår i Kommissionen för gottgörelse och försoning.

Tre miljoner har mördats

Hennes bild av Colombia i dag är skrämmande men inger ändå visst hopp för framtiden. Fredsprocessen pågår, trots 50 års väpnat inbördeskrig då tre miljoner människor – däribland 4000 fackliga företrädare – mördats.

–Nu erbjuds de anklagade att inställa sig till rättegång och erkänna brott som de begått under en 20-årsperiod mot att de får strafflindring – fängelse i tre till fyra år i stället för uppemot 60 år, sade Patricia Buritica när hon träffade ST-medlemmar i Stockholm.

Meningen är att offren i Colombia ska vittna för att få upprättelse, få veta vad som hänt deras anhöriga och få tillbaka mark och tillgångar som stulits från dem. IMP ger råd, stödjer och ledsagar kvinnorna när de ska vittna i rättegångarna.

Chiquita stödde paramiltären

Flera politiska skandaler har avslöjats. 15 kongressledamöter är fängslade och utreds för samröre med paramilitären. Dessutom har det kommit fram att både vicepresidenten och försvarsministern kan vara inblandade.

Bevis finns för att säkerhetspolisen gjort upp listor över fackföreningsfolk, som senare mördats. Säkerhetspolisens chef, en av presidentens förtrogna, har fängslats.

Multinationella företag, bananföretaget Chiquita och stålföretaget Drummond, har dömts för att ha lämnat ekonomiskt stöd åt paramilitären och en process pågår mot Coca-Cola.

–Det har hänt mycket inom projektet sedan jag var i landet första gången 2003. Men kvinnorna i IMP är mer utsatta i dag, eftersom de är en organiserad kraft i Colombia, säger Karin Ström, internationell sekreterare på STs kansli.

Att arbeta mot gerillan och paramilitären innebär stora risker, säger Patricia Buritica.<br> Foto: EMMA SVENSSON
Att arbeta mot gerillan och paramilitären innebär stora risker, säger Patricia Buritica.<br> Foto: EMMA SVENSSON

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA