Annons:

Hon fick upp sin lön med 1 500 kr

JÄMSTÄLLDHET2003-12-03

Hot om anmälan till Jämo hjälpte. Lågavlönade assistenten Linda Larsson på Vägverket fick med STs hjälp månadslönen höjd med 1 500 kronor.

– En radikal genomgång av lönerna behövs inom hela verket, säger ombudsman Pia Rothe, STs regionala enhet i Örebro. Inte förrän jag hotat med anmälan till Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, har vi nått resultat i Linda Larssons fall.

Idag är Linda Larsson, 25 år, glad men det har varit en jobbig tid då hon kämpat mot motsträviga chefer och ett måttligt intresserat lokalt fack.

– Man känner sig så ensam. Men även om jag inte har jobb efter december så vet jag att jag gjort rätt, säger hon.

I maj förra året fick Linda Larsson ett vikariat som assistent på Vägverkets förarprovskontor i Örebro. Lönen var 14 500 kronor. Trots tidigare löfte om att få förhandla om lönen efter sex månader har hon vägrats det så länge hon haft vikariat och visstidsanställning. Inte heller har man velat ta hänsyn till att hon tagit på sig nya arbetsuppgifter.

Motiveringen till att inte höja lönen har bland annat varit att hon är ung, ny och ”aggressiv på arbetsplatsen”.

– Men min chef har inte haft någon anmärkning på hur jag sköter mina arbetsuppgifter, fortsätter Linda Larsson.

När hon inte fick tillräckligt stöd av lokala facket vände hon sig till STs regionala enhet i Örebro. I september fick hon månadslönen höjd med 1 500 kronor till 16 000 kronor.

– Många tjejer i min ålder törs inte säga ett knyst om de har för låg lön. Det är synd att de inte försöker få hjälp av facket, säger Linda Larsson.

Nu har lönen även höjts för fem kvinnor inom andra delar av Vägverket och anställningsformen ändrats i ett fall. Men fortfarande är det mycket kvar att göra, enligt Pia Rothe. Fler anställda har hört av sig till henne.

– Det är helt oacceptabelt att man dels sätter så låg ingångslön, dels lovar lönejustering utan att hålla det, säger Tommy Aldvin, ST-Vägverkets ordförande och 1e vice ordförande i ST.

Han understryker också att det inte är sant att lönen inte skulle kunna förhandlas upp för en visstidsanställning. Arbetsuppgifterna, inte anställningsformen, är grunden för lönesättning och resten är individuell lönesättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA