Högutbildades barn går ofta vidare
Det finns en stor snedrekrytering till forskarutbildningen, enligt en rapport från Högskoleverket. Bara en av 25 studenter med lågutbildade föräldrar går vidare till forskarstudier.
Av de 198 000 studenter som tog examen vid svenska universitet och högskolor 1999-2004 valde sex procent att gå vidare till forskarutbildning. Bland de studenter vars föräldrar är forskarutbildade gick 16 procent vidare. Sju procent av dem vars föräldrar var högskoleutbildade fortsatte till forskarutbildning. Bara fyra procent av de studenter vars föräldrar saknar högskoleutbildning valde att inleda en forskarutbildning.
– Ju högre utbildning föräldrarna har, särskilt forskarutbildning, desto mer troligt är det alltså att barnen börjar doktorera. De som växer upp i en akademisk miljö har en klar fördel – steget till forskarutbildningen blir inte lika stort. Att bryta det här mönstret och bredda rekryteringen är komplext, och det krävs insatser redan i grundskolan, säger Per Gillström , utredare på Högskoleverket i ett pressmeddelande.
Andelen som går vidare till forskarutbildning varierar stort mellan olika ämnesområden. Få går vidare från utbildningar inom undervisning, samhällsvetenskap, vård och omsorg och juridik samt från konstnärliga utbildningar. Där ligger andelen mellan en och fyra procent. Medicin och odontologi samt naturvetenskap står för de största andelarna, 16 respektive 30 procent.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.