Högt deltagande i grekisk strejk
Gårdagens strejk i Grekland hade enligt arrangörerna högt deltagande. 24-timmarsstrejken var en protest mot de neddragningar som regeringen genomför för att möta den ekonomiska krisen.
Grekland är ett av de länder som har budgetunderskott som ligger långt över de tre procent som EU accepterar. Den nya socialdemokratiska regeringen har lagt fram ett tufft åtstramningspaket som svar på EU-kommissionens krav på åtgärder. Gårdagens storstrejk var en reaktion mot förslagen om frysta löner, rekryteringsstopp och sänkta pensioner.
I centrala Aten hölls ett protestmöte där Yiannis Panagopoulos, ordförande för fackförbundet för de privatanställda, GSEE, och Spyros Papaspyros, på de offentliganställdas fack ADEDY, deltog, skriver den grekiska nyhetsbyrån Ana.
Yiannis Panagopoulos riktade skarp kritik mot ”marknadens nyliberaler, Bryssels byråkrater och de utländska rankningsföretagens hajar” och efterlyste samordning med de fackliga organisationerna i hela Sydeuropa.
Spyros Papaspyros kallade det grekiska stabilitetsprogrammet ett “dumhetsprogram” och manade de fackliga ledarna att trappa upp oppositionen mot den förda politiken.
Också Europafackets generalsekreterare John Monks deltog i mötet i Aten, och uttryckte organisationens solidaritet med de grekiska arbetarna.
I Spanien demonstrerade tidigare i veckan tiotusentals människor mot regeringens sparpaket. Protesterna riktar sig främst mot förslaget att höja pensionsåldern från 65 till 67 år. I Portugal har flera fackförbund utlyst en endagsstrejk till den 4 mars, i protest mot regeringens förslag att frysa de statsanställdas löner.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.