Högskolorna bör själva utse rektor
Högskoleverket anser att högskolorna själva ska tillsätta rektorer. I dag är det en uppgift för regeringen.
Dagens ordning ställer till problem till exempel när det gäller förhandling om löner och andra anställningsvillkor, menar Högskoleverket som har fått i uppdrag att se över rektorsrollen.
Myndigheten ska också föreslå hur fler kvinnliga rektorer ska rekryteras.
Även avdelningsstyrelsen för ST inom universitets- och högskoleområdet tycker att det bästa vore om högskolorna själva utser rektorer.
I ett yttrande skriver avdelningsstyrelsen att det skulle stärka inflytandet för de anställda och att det också skulle bli tydligare på vems uppdrag rektorerna arbetar.
ST anser att rektorerna behöver ha vetenskaplig kompetens, ledarutbildning och förståelse för hur den arbetsrättsliga lagstiftningen styr villkoren för anställda och studenter.
Högskoleverket konstaterar att bara elva av 39 rektorer vid landets universitet och högskolor är kvinnor, varav fyra är rektorer vid konstnärliga högskolor.
Det behövs fler kvinnliga dekaner och prefekter för att öka rekryteringsbasen för kvinnliga rektorer, påpekar Högskoleverket. En uppfattning som delas av ST.
Högskoleverket skriver också att kvinnliga rektorskandidater ibland utnyttjas som alibin i rekryteringsprocessen.
Genom att ha med många kvinnliga sökande kan högskolorna hävda att de uppfyller jämställdhetskraven i Högskolestadgan. Men vid en närmare granskning visar det sig att rekryteringsgruppen inte tar referenser på de kvinnliga kandidaterna eller att den visar sig vara helt oengagerad vid intervjutillfället.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.