Högskolor säger upp personal

HÖGSKOLAN2008-02-18

Rektor Pia Sandvik Wiklund vid Luleå universitet vill säga upp 50 anställda. För högskolan i Skövde rör det sig om ett 20-tal uppsägningar. Färre studenter och underskott i budgeten är förklaringen.

Luleå universitet går med 24 miljoner kronor i underskott, berättar Norrbottens-Kuriren. Rektor Pia Sandvik Wiklund föreslår styrelsen att säga upp 50 tillsvidareanställda:

– Vi har anpassat kostnaderna, men inte tillräckligt snabbt. Kostnaderna är för stora, säger hon till tidningen. 

Anledningen till underskottet är främst ett minskat antal studenter vid utbildningarna, medan forskningen ökat sin omsättning med en högre grad av extern finansiering. Besparingarna kommer att gälla både tjänster inom administrationen och utbildningen.

– Vi måste lägga oss på rätt nivå och då kommer vi inte att vara för försiktiga. Vi är mycket beroende av hur studenterna reagerar framöver, säger Pia Sandvik Wiklund.

I Skövde har rekordmånga studenter hoppat av sin utbildning. Nu måste högskolan skära bort ett 20-tal tjänster för att få ekonomin att gå ihop.

– Engagemanget, motivationen och kreativiteten är inte på topp, säger Ingvar Karlsson, vice ST-ordförande på Högskolan i Skövde, till lokalradion.

Högskolan måste spara in 12 miljoner kronor. Ett 20-tal tillsvidareanställningar försvinner, ungefär lika många lärare som administrativ personal, enligt vice rektor Noél Holmgren. Att så många studenter hoppat av förklaras bland annat med en god arbetsmarknad.

Högskolan gjorde stora besparingar också i fjol. Det känns motigt att samla nya krafter, säger Ingvar Karlsson till radion:

– Det är naturligtvis inte lätt. Organisationen har inte satt sig efter den förra omorganisationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA