Högskolor otillgängliga för funktionshindrade

HO2005-09-09

Trots lagen om likabehandling av studenter i högskolan är högskolorna fortfarande inte tillgängliga för alla, konstaterar handikappombudsmannen, HO.

Det senaste året har antalet studenter med funktionshinder ökat med 30 procent. Men enligt en enkät HO gjort med högskolorna har inte funktionshindrade samma möjligheter som andra att studera:

– Det är angeläget att högskolan inser att delaktighet och mångfald gäller alla, inte bara de grupper som råkar stå på den politiska agendan för tillfället, säger handikappombudsman Lars Lööw.

– Att undvika diskriminering av funktionshindrade är lika viktigt som att undvika diskriminering pga etnicitet.

Lagen om likabehandling av studenter i högskolan infördes 2002. Den stadgar att varje lärosäte ska arbeta för lika rättigheter och förebygga diskriminering. Varje högskola och universitet ska skriva en egen plan för hur arbetet för likabehandling ska gå till. Av de 59 institutioner som besvarat HOs enkät saknar var fjärde fortfarande en sådan plan.

Och mindre än hälften av planerna tar upp frågor om rekrytering och antagning ur funktionshinderperspektiv.

– Det allvarligaste är att det här i längden leder till utanförskap i arbetslivet, säger Lars Lööw.

Mindre än hälften av lärosätena tar upp hur tillgängligheten ska förbättras i sina planer och bara 20 procent har en tidplan som kopplar åtgärderna till budgeten.

– Att planera för öppenhet blir mindre kostsamt i längden, än att tvingas till akuta lösningar när problemen redan uppstått.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA