Högskolor i sydost kan slås samman

HÖGSKOLAN2007-12-18

Universitetet i Växjö och Högskolan i Kalmar vill gå samman. I februari bestämmer Blekinge Tekniska Högskola om man också vill vara en del av ett nytt universitet i sydost.

–Att det skulle bli en fusion kom inte som någon överraskning. Signalerna har varit tydliga hela vägen och jag tror att det bara är positivt för Kalmar och också fördelaktigt för Växjö, säger Birgitta Johansson, vice ordförande för ST-sektionen på Högskolan i Kalmar.

De viktigaste skälen för ett samgående är att öka attraktionskraften – både för att dra till sig fler studenter och för att locka lärare med större forskningsmiljöer.

På Högskolan i Kalmar hanterar man just nu uppsägningar och varsel efter en omorganisation som genomförts i år. Anledningen är det sjunkande studentunderlaget.

–Får vi inga studenter spelar det ingen roll om vi heter Högskolan i Kalmar eller Växjö universitet eller Universitet i sydost. Jag tror vi blir mer attraktiva om vi blir ett universitet, säger Birgitta Johansson.

På universitetet i Växjö är facken missnöjda med informationen från ledningen:

–Väldigt lite energi har lagts på informationsmöten med personalen, säger ST-företrädaren Rositha Randver.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA