Högskoleutbildning ger mer i lön
I de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
UKÄ har granskat om det finns en lönepremie för högre utbildning, om högskolestudier lönar sig. Svaret är att det finns en positiv lönepremie, en högre utbildning lönar sig inkomstmässigt i de flesta fall. I rapporten har UKÄ inte tagit hänsyn till kostnaden för utbildning.
Studien visar att kvinnor har en högre lönepremie för högskoleutbildning än män. Utbildningar med koppling till bristyrken inom offentlig sektor, som till exempel specialistsjuksköterska och grundskollärare, har en positiv lönepremie.
UKÄ konstaterar att det är stor skillnad i lönepremie mellan olika utbildningar. I botten hittas bland andra konstnärliga utbildningar och i toppen läkarexamen, juristexamen och utbildningar inom ekonomi. Det finns högskoleutbildningar som ger negativa lönepremier. Enligt rapporten ger en lantmästarexamen en negativ lönepremie om 34 procent, vilket innebär att den som har en lantmästarexamen får 34 procent lägre lön jämfört med den som inte har någon högskoleutbildning. I jämförelse kan noteras att en läkarexamen ger en positiv lönepremie på 63 procent.
I rapporten konstaterar UKÄ också att det är små skillnader i lönepremie mellan olika lärosäten om man jämför samma utbildning.
UKÄ konstaterar att tydliga lönepremier är goda nyheter ur ett kompetensförsörjningsperspektiv. Det innebär att arbetsmarknaden ger ett kvitto på att det lönar sig att genomgå en högre utbildning. Individen känna att utbildningen ger något mer än kunskap och intellektuell stimulans. Samtidigt är det mer troligt att samhällsviktiga funktioner får tillgång till en motiverad och välutbildad arbetskraft.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.