
Höga sjuktal slår hårt mot flera myndigheter
Antalet medarbetare som är sjuka eller vabbar är för närvarande rekordhögt på många av Sveriges myndigheter. På Statens institutionsstyrelse var sjukfrånvaron över 15 procent under vecka 2 och myndigheten har fått pausa all icke nödvändig verksamhet.
– Hittills har vi klarat kärnverksamheten på institutionerna, men det har blivit mycket övertid för den friska personalen, säger Jesper Lindberg, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse, SiS.
Pandemin, med den nya virusvarianten omikron, slår för närvarande hårt mot Sverige. Antalet smittade har slagit i höjden. Dessutom påverkas frånvaron på arbetsplatserna av vab och familjekarantän.
Den höga frånvaron har tvingat SiS att pausa vissa delar av verksamheten, till exempel utvecklingsarbeten, projekt och utbildning.
– Alla resurser läggs på att säkra kärnverksamheten. Det är ett pressat läge, förra veckan rapporterade 29 av 32 institutioner om ett ansträngt läge, säger Jesper Lindberg.
Såväl Kriminalvården, Polismyndigheten och SJ har drabbats på liknande sätt med hög sjukfrånvaro under de senaste veckorna, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.
En rundringning som Publikt gjort visar att även många andra stora myndigheter har ett ansträngt personalläge för närvarande, även om de flesta uppger att det ännu inte påverkat verksamheten i någon större utsträckning.
Enligt Kronofogdens presstjänst var frånvaron på grund av sjukdom eller vab förra veckan dubbelt så stor som normalt.
– Men än så länge hanterar vi det, säger Max Wallenberg på myndighetens presstjänst.
Domstolsverket rapporterar att fler domstolsförhandlingar än vanligt har ställts in under de senaste veckorna, men inte lika många som när situationen var som värst under 2020.
På Arbetsförmedlingen noterar man en hög sjukfrånvaro just nu, men siffrorna är inte analyserade och myndigheten kan i dagsläget inte redovisa någon procentsats.
”Siffrorna är en indikation på att sjuktalen ökar, men än så länge är det inte alarmerande”, skriver pressekreterare Lotta Edman i ett mejl till Publikt. Inga särskilda verksamheter eller kontor har i nuläget behövt stänga.
Lotta Edman framhåller att Arbetsförmedlingen har hög beredskap för att till exempel kunna låna ut personal inom myndigheten om sjuktalen skulle fortsätta att stiga.
På Försäkringskassan kan man i nuläget inte se någon jätteökning av sjukskrivningar eller vab bland de egna medarbetarna, berättar Leif Höök, ansvarig för produktionsanalysgruppen på myndigheten.
– Alla handläggare jobbar hemifrån, kanske spelar det in, säger han.
Däremot märker Försäkringskassan av den höga smittspridningen genom ett ökat inflöde av ärenden.
– Vi ser en stor ökning av sjukpenning- och vabärenden, och en gigantisk ökning när det gäller smittbärarpenning. Vi behöver fler handläggare som jobbar med det och just nu ser vi över hur resurserna kan flyttas runt, säger Leif Höök.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.