Höga krav och för lite resurser leder till ohälsa
Risken att bli sjuk av jobbet är i hög grad kopplad till organisatoriska faktorer och psykosocial arbetsmiljö. Det framgår av en forskningssammanställning som presenteras av Arbetsmiljöverket.
På uppdrag från Arbetsmiljöverket har en forskargrupp vid Stockholms universitet sammanställt forskning och statistik kring sambanden mellan organisatoriska faktorer och psykosocial arbetsmiljö och hur vi mår. Sammanställningen visar att alltför höga krav och begränsade resurser i arbetet generellt hänger samman med lägre arbetstrivsel, en ökad vilja att säga upp sin anställning, samt sämre psykisk och fysisk hälsa:
”Vi vet idag väldigt mycket om hur organisatoriska faktorer och psykosocial arbetsmiljö hänger samman med arbetstrivsel, prestation på arbetet samt psykisk och fysisk hälsa. En dålig arbetsmiljö leder till ohälsa och lägre engagemang i arbetet, medan en god arbetsmiljö leder till det motsatta”, säger professor Magnus Sverke vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
Organisatoriska faktorer och den psykosociala arbetsmiljön avgörs av hur arbetet är organiserat. Det varierar mellan yrken, organisationer och sektorer. Traditionellt kvinnodominerade yrken inom skola, vård och omsorg har ofta en sämre arbetsmiljö med höga krav och låga resurser. Både kvinnor och män som arbetar inom dessa områden har högre ohälsa än andra.
”Det är viktigt att uppmärksamma att det inte är ett ”kvinnoproblem”. Det är ett strukturellt problem snarare än könsrelaterat. Kvinnor och män är till exempel verksamma inom olika sektorer på arbetsmarknaden och det är en ojämn fördelning av kvinnor och män på olika hierarkiska nivåer”, säger Magnus Sverke.
Rapporten tyder alltså på att faktorer i den upplevda arbetsmiljön är viktigare för sjukskrivningar än kvinnligt eller manligt. Sammanställningen visar dock på vissa skillnader mellan yrkesarbetande kvinnor och män i Sverige. Exempelvis arbetar fler kvinnor än män deltid och skiftarbete och anser att höga krav och små resurser är problem. Bland männen finns fler som har långa arbetstider. För övriga organisatoriska och psykosociala faktorer är dock andelen kvinnor och män överlag relativt jämförbar. Alltför höga krav och begränsade resurser i arbetet hänger samman med lägre arbetstrivsel, ökad vilja att säga upp sin anställning samt sämre psykisk och fysisk hälsa.
Enligt forskargruppen är det angeläget att organisera arbetet så att alla har en god arbetsmiljö. Det gäller såväl kvinnor som män, yngre och äldre, utlandsfödda och svenskfödda eller andra grupper i olika yrken, organisationer och sektorer på den svenska arbetsmarknaden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.