Hög kvalitet i svenska högskolor
Svensk högre utbildning håller god kvalitet. Det konstaterar Högskoleverket i en rapport som bygger på 1 200 granskningar av universitet och högskolor de senaste fem åren.
Av de granskade utbildningarna har 8 procent haft sådana brister att Högskoleverket hotat att dra in examinationsrätten. Men hittills har hotet aldrig behövt omsättas i praktiken. I samtliga fall har den berörda högskolan vidtagit tillräckliga åtgärder för att korrigera det som påtalats i granskningen – eller lagt ner utbildningen.
När det gäller lärarnas arbetssituation konstaterar Högskoleverket att allt mer tid ägnas åt att undervisa allt fler studenter i allt större grupper. Många lärare måste också lägga ner ökande tid på att jaga extern finansiering av forskning. Det påverkar både den akademiska friheten och möjligheten att i undervisningen inrymma bildningsinslag.
Fler studenter skulle kunna delta i olika utbytesprogram, men de svenska studenternas deltagande i utbytesprogram är lågt. Det rimmar illa med Bolognaprocessens mål att öka utbildningens internationalisering, konstateras i rapporten. Eventuella hinder för utlandsstudier måste därför undanröjas.
Internationellt sett håller svensk högskoleutbildning god kvalitet, anser Högskoleverket. Ett positivt exempel är forskarutbildningen i biologi, som i internationella jämförelser fått beröm för sin höga vetenskapliga kvalitet. Högskoleverket anser att det måste vara svenska högskolors och universitets ambition att ligga i internationell toppklass.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.