HO stämmer bostadsföretag

HO2005-10-10

För första gången någonsin går Handikappombudsmannen, HO, till domstol enligt lagen om förbud mot diskriminering. Målet gäller en 21-åring med Aspergers syndrom som nekats bostad.

HO stämmer bostadsföretaget som nekat 21-åringen att hyra lägenhet. Enligt HO uppfyller han de tre krav bostadsföretaget ställer på alla hyresgäster – förmåga att betala hyran, att inte vara skuldsatt och ha kontrollerbara referenser. Företaget har ändå beslutat att vägra honom att hyra lägenhet.

HO anser att bostadsföretaget särbehandlat 21-åringen jämfört med andra hyresgäster och att särbehandlingen beror på hans funktionshinder.

– Så här får det inte gå till. Ett hem är centralt i en människas liv. Det är viktigt att pröva vilket skydd den nya lagen ger mot diskriminering, säger HO Lars Lööw i ett pressmeddelande.

Lagen om förbud mot diskriminering infördes den 1 juli 2003 och ska förhindra att någon diskrimineras på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA