Hjälpmedelsinstitutet kan läggas ned
Delar av Hjälpmedelsinstitutet förs över till myndigheten Handisam, som byter namn till Myndigheten för delaktighet. Det är innebörden av ett förslag från socialdepartementet.
Förslaget är ett led i en stor omstrukturering av myndigheterna inom vård och omsorg. Bland annat bildades i somras en särskild myndighet för tillsyn av branschen.
Hjälpmedelsinstitutet är en förening som ägs gemensamt av staten och Sveriges kommuner och landsting. Enligt promemorian från socialdepartementet ska de delar av institutets verksamhet som är ett statligt åtagande föras över till Handisam 1 maj nästa år. Föreningen ska då upplösas, och samtidigt byter Handisam namn till Myndigheten för delaktighet.
Socialdepartementet motiverar förslaget med att de två instanserna har delvis överlappande uppdrag: kartläggningar, uppföljningar och analyser inom funktionshindersområdet. De områden där uppdrag och kompetens skiljer sig åt kan också bidra till stimulans och utveckling, tror departementet.
Enligt promemorian kommer omorganisationen att ge ekonomiska besparingar. Departementet räknar med övertalighet både bland handläggare och administratörer i Hjälpmedelsinstitutet, som är medlem i Arbetsgivarverket. Personalen omfattas av det statliga trygghetsavtalet.
ST ska lämna ett remissvar om förslaget på måndag. Barbro Ahlbom, STs avdelningsordförande på Hjälpmedelsinstitutet, säger att det är viktigt att man ser till helheten om det blir nedskärningar.
– Man ska inte bara dra ned på Hjälpmedelsinstitutets personal, utan bedöma personalbehovet utifrån den nya myndighetens samlade behov.
Handikappförbunden välkomnar i sitt remissvar att regeringen vill effektivisera och utöka arbetet för ett tillgängligt samhälle. Men man befarar att förändringen i praktiken innebär en besparing, och att risken är stor att uppgifter som Hjälpmedelsinstitutet skött försvinner helt. Handikappförbunden är också, i likhet med Diskrimineringsombudsmannen, emot en namnändring av Handisam till Myndigheten för delaktighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.